Curiosity about life in all of its aspects is the secret of creative people. 

Smelteovn

Digel og smelteovn, Skulpturstøberiet 2019

Smelteovn

Bronzestøbning er en fascinerende beskæftigelse. Både de tekniske udfordringer ved at fremstille udstyret og selve den kreative proces kræver planlægning og tålmodighed.
De fleste vil nok begynde med at bygge smelteovn og tilbehør af genbrugsting fra skrotpladsen. Det er en økonomisk skånsom og ganske fornuftig måde at komme igang på. 

Her er brugt en ekspansionsbeholder og et sæt hjul til en gaffeltruck. Desuden keramisk isolering og rør af ildfast sten. Låget er isoleret med ildfast sten, forsynet med udluftningshul og monteret, så det kan drejes ud til siden. 
Smelteovnen opvarmes med gas suppleret med luft fra blæser. 

Tilsvarende ovn i brug. Bronzelegering 90/10. 

En gammel keramikovn bruges af mange som udbrændingsovn til formene/ cuvetterne.  
Det er vigtigt at checke alle funktioner, der har med sikkerhed at gøre – ikke mindst det elektriske med hensyn til termostater, relæer og kontakter.

Udbrændingsovn

Herover ses processen. De gamle rustne plader fjernes, og ovnen omisoleres. Nye rustfri plader påsættes og ovnen tilsluttes el og styreenhed. Endelig sørger man for udluftning og brandsikkerhed.

Redskaber

Redskaberne kan med fordel fremstilles af genbrugsstål. Fastholdekrogen eller anden låsemekanisme er helt afgørende for sikkerheden

Hele støbeprocessen kan ses her ved den årlige lysfest i Skulpturstøberiet

I mindre skala på den hjemlige gårdsplads kan det se sådan ud. Den smeltede bronze “skummes” for urenheder, trækkes op af ovnen, anbringes i håndteringstangen og hældes på den udbrændte gipsform. Efter kort afkøling kan gipsen smadres og bronzskulpturen frigøres til videre forarbejdning.